Friday, September 02, 2016

Dövüş Sanatlarının Kıyası


Valla öyle enteresan ki. kapoeracı eleman saatte 160km hızla 850 kg kuvvet elde etti. Muay Tai cı eleman, saatte 209 km hızla 635 kg lık kuvvet oluşturdu. Tekvandocu saatte 219 km ile vurdu ve adam uçtu, 1043 kg kuvvet uyguladı. Hemen dersin tekvando en iyi.

Ama yok diyor. kapoeracı daha ivmeli vurmuş. o kadar düşük hıza rağmen o kadar kuvvet. bu işte kazanan aslında kapoeracı. hemen dersin ki vay, demek bu işte en iyi kapoera.

Ama işin aslına bakalım. kapoeracının bir muay tai cı ile ringe girip kazanması nerdeyse imkansız :) Ve Muay Tai cı dediğin adam, ne tekvandoyu, ne karateyi, ne kapoerayı tınlar.

Bi kere o hızdaki tekmeyi asla yemez. Ondan çok daha seri tekmeleri bile adama oturtmak mesele. Burda önemli olan 1 ton kuvvet değil isabet. zaten ufacık bi temas etse çeneye, adam nakavt.

Velhasıl dövüşte kazanan bokstur. Çünkü az enerji harcar, sonuca gider. İşin %80 ini komutların %20 si yapar. Kafayı koru, darbe alma, çene altına bi tane kondur fırsatını bulunca, bitti :)

Ha muai tai veya kick box ta ise arayüz var. iOS gibi. Yani tamam boks var, ama araya süs olsun diye bi iki tekme koysak ne zararı var. Oldu da bir döner tekme ile nakavt yaparsak, manşetteyiz :)

No comments: